neděle 23. listopadu 2014

Zasušili jsme, aneb něco o dobrotách z kozího mléka



Kozule už mají docela slušná bříška, je vidět, že Oskar se činil. Mléka bylo stále méně a méně, až zbylo vždy jen na ochutnání Krokovi a kočičkám. Ti ho vždy s nadšením vyhltli, jen se oblizovali. Ale mně už se teď stýská po dobrůtkách z kozího mléka, co jsem si mohla dopřávat celou sezónu. Nejčastěji jsem vyráběla čerstvý sýr, ten nesměl v lednici chybět.



Nejraději ho máme s bylinkami, pepřem a sušenými chilli papričkami.

 Já miluji sýr jen tak na slano s vlašskými ořechy posekanými na hrubo. Když ho bylo hodně, nakládala jsem sýr do olivového oleje s kořením a česnekem. Nebyl to zas takový luxus, protože oleje se spotřebuje jen málo, a když se sýr sní, dá se ochucený olej využít do zeleninových salátů.
 

Zbylá sirovátka se stala pro všechny z nás skutečnou pochoutkou. Ať už se pila samotná, nebo jsem z ní našlehala ovocný koktejl, celé léto sloužila k osvěžení všech.

Někdy jsem se přinutila udělat "vrzací" sýr halloumi. Je to takový polotvrdý sýr, který krásně vrže mezi zuby, což je jeho typická vlastnost. Výborně chutná s vínem, ale dá se také strouhat do pokrmů, nebo obalit a usmažit na řízek. Má prostě mnohostranné využití.
Kozí jogurt nesměl v lednici také chybět. Osvědčila se mi bulharská kultura na zaočkování. Jogurt nebyl tak řídký, jak kozí bývá, a měl výbornou kyselou chuť.


 Vyráběla jsem tvaroh pro slané i sladké použití.

koblihy s kozím tvarohem
Každý den jsem sbírala hustou smetánku s povrchu mléka a zkoušela z ní dělat další pochoutky.
našlehaná kozí smetana
Jen tak ji našlehat, udělat z ní kozí zmrzlinu (ořechovočokoládová vedla) nebo utlouct kozí máslo. To je takové krásně bílé. Výborný je také kozí cream cheese, to je smetanový čerstvý sýr, chutí připomíná Lučinu nebo pomazánkové máslo.
ovocný nepečený dort z kozího cream cheese

Kozí mléko jsme pili jen tak, nepřevařené, jen schlazené. To má tu nejlepší chuť a je určitě nejzdravější. Při dodržování zásad hygieny jsem neměla vůbec strach. Také úplně nahradilo kupované kravské při každém vaření nebo pečení.
ovesná kaše z kozího mléka s ovocem
Za celou dojnou sezónu, kdy jsem nepila a nejedla nic jiného, jsem si srovnala rozbolavělý rozhoupaný žaludek. Není to jenom můj dojem. Už teď cítím, jak mi tahle část jídelníčku velice chybí. Otevřu ledničku, civím do ní a nemám chuť na nic, co v ní je. Zato kozí sýr, ten bych si tedy dala!